Det händer hela tiden ny forskning inom biodling och eftersom vi arbetar med levande varelser kan vi alltid lära oss ny kunskap. Vissa tillfällen ges regelbundet så som torsdagssträffar under sommaren eller nybörjarkursen under våren. Läs mer här nedan vilka kurser som sker just nu.
Torsdagsträffar
Under sommaren genomförs torsdagsträffar på Aspö. Då träffas de som vill och går igenom föreningens bikupor, diskuterar frågor medlemmarna har samt fikar. Några tillfällen görs i samarbete med Vuxenskolan och anmälan sker då via deras hemsida. Programmet för sommaren 2025 presenteras när det är klart.
Nybörjarkurs
Under våren hålls nybörjarkursen för nya biodlare. Anmälan görs hos Vuxenskolan. Kursstart för våren 2025 är 4 mars.
Vinterträffar
Under vintern och våren hålls en träff i månaden, vissa kräver anmälan, för medlemmar i olika ämnen innan biodlarsäsongen drar igång runt maj med våra torsdagsträffar.
Under våren 2025 finns programmet som pdf (länk) med träffar 30 januari, 27 februari, 30 mars och 24 april.
Under vårarna hålls en nybörjarkurs för nya biodlare.
Första träffen genomförs i Vuxenskolans lokaler i Skövde. Du får en introduktion till kursen, en presentation av kursledarna och av övriga kursdeltagare. Kursmaterialet delas ut.
Därefter följer 5 stycken teoriträffar, tisdagskvällar, via den digitala plattformen Zoom + 4 tillfällen med praktik utomhus på Aspögård i Skövde, samt ett besök i en biredskapsaffär.
De fysiska träffarna sker på olika veckodagar under säsongen. Du får också möjlighet att delta vid Skövde Biodlarförenings aktiviteter under hela året!
Amerikansk yngelröta, varroa och nosema....
Vaxljus, vaxdukar och tassalva...
Sommarhonung, ljunghonung och smaksatt honung...
Biodlare har fler moment att hantera än bara bina i sig. Det är levande varelser vi arbetar tillsammans med som inte bara genererar honung i slutändan. Olika sjukdomar kan hota kupan som kräver en aktiv biodlare och förebyggande åtgärder. Vaxet som bina skapar går att bearbeta till olika saker och beroende på vilka blommor som bina hämtar nektar ifrån kan honungen smaka anorlunda.