Pysseldag

21 november 2009

När arbetet ute i bigården stillat sig passade ett 20-tal medlemmar på att omvandla bivax till olika produkter. Vi samlades på Aspö och planerade dagen över en kopp kaffe. Sedan startade ett organiserat kaos som snabbt utkristalliserade sig till tre arbetsstationer - en för salva, en för ljusstöpning och en för ljusgjutning.



Salvan tillverkade vi av 80% olja och 20% vax. Detta värms i ett vattenbad tills att vaxet smält. Ta sedan bunken från vattenbadet och vispa tills det kallnat och har samma konsistens som smörkräm (ca 40 grader). Häll salvan i en spritspåse (eller plastpåse med ett avklippt hörn) och fyll den på burkar. Vill man ha doft eller andra egenskaper på salvan kan man tillföra den på olika sätt. Man kan lägga blad av t ex ringblomma i olja och låta detta dra i minst en vecka. Sila sedan av bladen och gör salva. Om man vill tillsätta doft kan man köpa aromämnen. Dessa ska tillsättas när salvan är under 45 grader för att inte dunsta.



Gjuta ljus kan man göra i speciella silikonformar som bland annat finns att köpa i Biredskapsfabriken i Töreboda. Man kan även gjuta i andra typer av formar, se förslag i Bitidningen 11-12/2009. Om man gjuter i formar för stearin kan det vara svårt att få ljusen att släppa, men det löser sig om man lägger dem i frysen en stund.



Att stöpa ljus i vax skiljer sig inte från att stöpa stearinljus, men man kan blanda i lite stearin i vaxet för att få en enklare stöpning. Vi tyckte dock inte att det var några problem att stöpa i rent vax.



Arbetet gick så hett till att brandlarmet löste ut! Något att tänka på till nästa gång vi gör detta. För det var alla överens om - att "vi kör igen nästa år!"


Text och bild: Ann Lindgren